TIGAR A.D.
Nikole pašića 213
18300 Pirot Srbija
+381 (0)10 / 304 - 000

DEKATLONOVI STANDARDI U PIROTSKOM TIGRU

DEKATLONOVI STANDARDI U PIROTSKOM TIGRU
23.09.2018.

PIROTSKA FABRIKA NAKON SOCIJALNE PROVERE PRIMER DOBRE PRAKSE NA GLOBALNOM NIVOU

U kompaniji Tigar a.d. završena je socijalna provera radnih uslova zaposlenih nakon koje je pirotska Fabrika Obuće dostigla nivo/ocenu B koja predstavlja primer dobre prakse u domenu radnih uslova, odnosa prema zaposlenima, sistema menadžmenta zaštite, bezbednosti i zdravlja na radu. U ovom poslu kompanija Tigar podstaknuta je vrednostima i načelima kompanije Dekatlon, koja je strateški kupac Tigrovih proizvoda od 2010. godine. 

Generalni direktor Tigra a.d. rekao je da je pirotska Fabrika Obuće ušla u socijalnu proveru na inicijativu I po standardima Dekatlona svetskog maloprodajnog sportskog lanca, koji je prisutan u više od 40 zemalja, dok se u Srbiji najavljuje otvaranje Dakatlonovih  radnji tokom sledeće godine. Fabrika je pripremana uz savete i sugestije predstavnika Dekatlona prvobitno za dobijanje ocene C, koja podrazumeva da su svi elementi koji ugrožavaju siguran i bezbedan rad zaposlenih elimisani. Ocenjivanje je izvršeno na osnovu skale sa ocenama od A do E, pri čemu E označava neprihvatljive uslove dok ocena A važi za najvišu ocenu u domenu poštenih, bezbednih i zdravih uslova rada i upravljanja životnom sredinom u toku proizvodnog procesa.

“ Posebno me raduje to što smo dostizanjem ocene B u ovom poslu premašili  sopstvena očekivanja i očekivanja našeg najvećeg kupca, jer smo osim obezbedjivanja striktnih uslova rada uticali na podizanje svesti kod naših zaposlenih koji su obučeni i informisani o opasnostima, zaštitnim merama i njihovim pravima. Socijalnu proveru vršila je vodeća svetska sertifikaciona kuća SGS a postupak unaprdjenja standarda po Dekatlonovim principima počela je početkom godine. Ponosan sam jer je za samo nekoliko meseci Fabrika Obuće osvanula u potpuno novom sjaju, radnici su snabdeveni kompletnom zaštitnom opremom, mašine su obeležene i obezbeđene, svi zaštitni sistemi su u funkciji i radnici se osećaju bezbedno i sigurno u svom radu, istakao je generalni direktor Ilić. 

Na ovaj način novi menadžment kompanije uz pomoć inostranih kupca je uprkos finansijskim problemima omogućio da se u Fabrici Obuće znatno unaprede radni uslovi zaposlenihi, smanji mogućnost povreda na radu, a samim tim kopmanija je stekla prednost na lokalnom i medjunarodnom tržištu.Radnici su sada obučeni i informisani o opasnostima, zaštitnim merama, njihovim pravima koji se odnose na slobodu udruživanja,  disciplinsku praksu,  sigurnost zarade, mehanizam ulaganja žalbi, zdravu radnu i životnu sredinu, odgovornu upotrebu sirovina. Osim toga uveden je najmoderniji elektronski sistem evidencije zaposlenih  i adaptiran je novi prostor za odlaganje opasnog otpada na osnovu svetskih standarada.
 


Naša vizija

Biti kompanija u čijim se vrednostima odražava dostojanstvo i integritet pripadnika i partnera i koja pruža istinski doprinos održivom razvoju.